Levensbeschouwelijke visie
Onze school staat midden in een mooi Brabants dorpje. Het dorp telt 4000 inwoners. Onze basisschool gaat naar verwachting 500 leerlingen tellen. In onze school staat het kind centraal. We gaan uit van de gelijkwaardigheid van alle levensbeschouwelijke en maatschappelijke stromingen. Het onderwijs is er, naast het aanleren van schoolse vaardigheden, op gericht om leerlingen mondig en zelfstandig te maken, en om hen te leren respect op te brengen voor mensen met andere opvattingen dan zij zelf.
Veel van onze leerlingen komen uit een katholiek gezin. Wij zijn een openbare school, maar willen wel wat aandacht geven aan het katholieke geloof. Wij geven lessen van de methoden hemel en aarde. We proberen in de lessen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de ervaringen en belevingen van het kind. Deze lessen sluiten aan op de verschillende geloven in de samenleving.
Op onze school leren we de kinderen met elkaar om gaan in hun verschillende culturen en sociale achtergronden. We nemen deel, en besteden de meeste aandacht aan de christelijke feesten, zoals: Pasen, Kerstmis en Carnaval. We besteden natuurlijk ook aandacht aan de feesten van de andere tradities. Hier willen we op een respectvolle manier mee omgaan.
Een keer per jaar hebben wij een culturele week. Kinderen nemen daarmee een kijkje in de verschillende culturen die er over de wereld zijn. Heel die week staat in het teken van culturen. We nemen bezoek aan een moskee, krijgen een gastles van een Joodse gastspreker en maken heerlijke hapjes. Dit is goed voor een goede samenleving.
